Goud is geen betaalmiddel meer, maar nog steeds geld waard

Goud is een interessant materiaal. Vroeger werd het natuurlijk gebruikt om mee te betalen, dat is heel erg lang geleden. Er is ook nog een hele lange tijd geweest dat al het geld wat er rond ging in een land, moest zijn vertegenwoordigd door goud. Dit werd ook wel de goudstandaard genoemd. Al het geld dat was dus gekoppeld aan het goud. In 1971 is deze goudstandaard afgeschaft.

Tegenwoordig kan er geld bij worden geprint, zonder dat dit gekoppeld is aan geld. Hierdoor neemt in feite de waarde van geld af. In tijden van economische crisis komt altijd weer de discussie naar boven of het niet een beter idee is om te investeren in goud. Sommige economen zweren erbij, terwijl anderen het juist niets vinden. Zo zagen we op de televisie in de periode van de kredietcrisis veel mensen bij televisieprogramma’s verschijnen om hierover te discussiëren.

Goud is maar beperkt beschikbaar en heeft daardoor dus waarde

goudstavenGoud is een grondstof en maar in beperkte hoeveelheid beschikbaar. Dit maakt het extra waardevol. Als er maar weinig van een bepaalde grondstof is, maar de vraag is hoog, dan stijgt de prijs. Je ziet dan ook vaak de goudprijs stijgen op het moment dat er meer vraag naar is, bijvoorbeeld dus in tijdens van financiële onzekerheid. Volgens Thomson Reuters GFMS is op de hele wereld momenteel zo’n 180.000 ton goud opgegraven. Dat klinkt natuurlijk als een hoop, maar als je dit alles tot een grote kubus zou samensmelten zou deze een afmeting hebben van minder dan 21 x 21 x 21 meter.

Gouden sieraden zijn ook geld waard

Vaak hebben mensen bepaalde sieraden van goud. Denk aan een ketting een horloge of andere sieraden. Deze sieraden hebben natuurlijk vaak een emotionele waarde die niet in geld is uit te drukken, maar er zit ook een percentage goud in. Inkopers van goud spelen hier op in. Door goud in te kopen van particulieren tegen een eerlijke prijs en weer door te verkopen, is er een hele nieuwe branche ontstaan. Er zijn in iedere stad of dorp wel een aantal plekken waar goud kan worden verkocht.

Deze goud inkopers zullen vaak wel een wat lagere prijs rekenen dan de goudprijs op dat moment. Er moet natuurlijk nog iets aan worden verdiend, wat logisch is. Wat ook belangrijk is om te weten is dat veel sieraden niet zijn gemaakt van 100% puur goud. Dat is ook niet handig, aangezien goud een vrij zacht materiaal is. Er wordt dan ook vaak een legering van gemaakt met andere metalen. Het sieraad bevat dan slechts een percentage goud, op basis van dit percentage wordt een bod uitgebracht.