Het verschil tussen een huisarts en een medisch specialist

Wanneer je voor een aandoening een dokter nodig hebt dan wil je misschien wel weten wat het verschil is tussen een huisarts en een medisch specialist. Uit deze informatie kan je dan namelijk opmaken wie jou het beste kan helpen om weer te genezen.

Heel simpel gezegd is een huisarts een dokter die zeer breed onderlegd is en op vele vlakken diagnoses kan stellen en advies kan geven wat de beste weg naar genezing is. Een medisch specialist is daarentegen vooral gespecialiseerd in één bepaald specialisme.

Dit kan een gedeelte van het lichaam zijn maar ook een speciale manier van genezen. Wat we vaak zien is dat een huisarts  vanuit zijn of haar eigen praktijk werkt en mensen uit een kleine regio behandeld. De medisch specialist is in Nederland vaak vanuit het ziekenhuis werkzaam en zal mensen uit een grotere regio helpen met een specifieke manier van genezen.

Generalisme vs. medisch specialisme

Het is niet helemaal eerlijk om in dit artikel te spreken over de verschillen die er zijn tussen een huisarts en een medisch specialist. In vaktermen gezien is een huisarts namelijk ook een medisch specialist. Zij hebben namelijk na het behalen van de titel basisarts gekozen voor hpleisteret specialisme ‘generalisme’. Hierdoor kunnen zij op een heel breed vlak diagnoses bij mensen stellen. Voor de meeste mensen in Nederland en België betekent dit dat zij aan het begin van hun ziekte eerst de hulp van een huisarts zullen zoeken. Deze kan hen vervolgens verder doorverwijzen naar een medisch specialist op een bepaald gebied.

Specialisten in een ziekenhuis

Heb je een behandeling nodig voor een ziekte of andere medische aandoening waarbij de huisarts je niet kan helpen dan zal je doorverwezen worden naar een specialist in het ziekenhuis. Als we het over een medisch specialist hebben dan bedoelen we daarmee deze persoon. Een medisch specialist wordt je door tijdens de opleiding geneeskunde na het behalen van de titel basisarts voor een specifiek specialisme te kiezen en hiervoor te studeren. Om uiteindelijk de titel te krijgen moet de persoon de studie succesvol afleggen en geregistreerd worden in een speciaal register.