Veel onbegrip voor chronische pijn

chronische pijnWanneer je van iemand hoort dat die gene last heeft van chronische pijn, dan kun je daar als gezond persoon zonder klachten vaak moeilijk iets bij voorstellen. Er is vaak een hoop onbegrip voor. Toch is het voor deze mensen buitengewoon vervelend om dagelijks te moeten leven met pijn. Zo is er ook de aandoening posttraumatische dystrofie (crps) – Vrij van Pijn waar ook veel pijn bij komt kijken.

Men spreekt overigens over zogenaamde chronische pijn, wanneer de pijnklachten langer dan 3 tot 6 maanden aanhouden. Deze mensen ervaren dus dagelijks pijn op een bepaalde plek in het lichaam. Dat kunnen klachten zijn in de gewrichten, maar bijvoorbeeld ook klachten in de rug of nek. Een oplossing om pijn te verminderen zijn vaak pijnstillers. De bekende paracatemol of ibuprofen worden vaak geslikt bij pijn. Maar wanneer iemand dagelijks last heeft van deze pijn, is het altijd aan te raden om een arts te raadplegen. Soms worden er andere maatregelen of pijnstillers voorgeschreven.

Hoofdpijn

Een bekende vorm van pijn is natuurlijk de hoofdpijn. Na een lange dag werken met een hoop stress kan men wat hoofdpijn ervaren. Dit gaat vaak vanzelf weer weg of kan tijdelijk worden oplost met een kleine pijnstiller zoals een paracetamol. Er is echter ook een groep mensen die dagelijks opstaat met hoofdpijn en er in de avond weer mee naar bed gaat. Hier dagelijks mee moeten leven is natuurlijk buitengewoon vervelend. Deze vorm van chronische pijn komt echter ook voor. Dit kan iemand zijn leven echt verwoesten en het is dan ook logisch dat men naar een goede oplossing probeert te zoeken.

Al met al is er best wel veel onbegrip voor chronische pijn. Maar als je iemand kent die hiermee te maken heeft, probeer je dan eens te verdiepen en te verplaatsen in die persoon. Hoe zou jij het vinden als je dagelijks moet opstaan met pijn en dan ook nog eens weinig begrip zou krijgen van je familie of vrienden voor dit probleem?